Tání mořského ledu a vystavení obrovských ploch oceánu proudění vzduchu může být jak příčinou mrazivého, tak horkého počasí. Úbytek arktického ledu vede k zahřívání oceánu a atmosféry, změněné proudění větru pak má vliv na počasí na severní polokouli.

Klimatologové dávají do spojitosti přívaly sněhu a mrazivé jaro, které zažíváme ve velké části Evropy a Severní Americe, s dramatickým úbytkem ledu v Arktidě. Jak plocha, tak objem ledovce se dostaly loni na podzim na historické minimum. Teplotní a tlakové změny pak umožňují studenému vzduchu z Arktidy doputovat mnohem jižněji než dříve.

"Úbytek mořského ledovce je enormní. Je ho o 80 % méně než před 30 lety. Je to důsledkem globálního oteplování a zároveň to přispívá ke zrychlení oteplování v Arktidě“ vypověděla Jennifer Francis, profesorka z Institutu Rutgers zaměřující se na výzkum pobřežních ekosystémů a oceánu. Francis publikovala své poznatky o propojení rostoucí teploty v Arktidě s extrémním počasím ve středním pásmu loni na podzim a varovala před chladnou zimou ve Velké Británii a Severní Evropě.

Podobné závěry podporuje i výzkum profesora Vladimira Petoukhova z německého Potsdam institutu, který předpovídá, že úbytek ledu může měnit směr proudění vzduchu.

Masivní přívaly sněhu a mrazivé teploty letošního března jsou v silném kontrastu s loňským březnem, kdy mnoho zemí zažívalo extrémně teplé jaro. Vědci říkají, že hypotéza o změnách proudění větru v důsledku úbytku arktického ledu, vysvětluje jak neobvykle chladné, tak neobvykle teplé počasí.

"S tím, jak roztáté arktické moře pojímá více sluneční energie, můžeme očekávat více extrémních projevů počasí jako jsou přívaly sněhu, vlny veder a povodně v Severní Americe a Evropě“ míní souhlasně výzkumníci z americké agentury NOAA v nedávno zveřejněné studii.

"Současná míra rozmanitosti počasí je dvakrát vyšší než průměr,“ potvrzuje Sir John Beddington, britský vědecký poradce. „Tyto důsledky nás budou postihovat čím dál častěji“ varoval. Loni jsme na severní polokouli zažili jak rekordní vlny veder a srážek, tak sucha i povodně.

- - -

S využítím článku na serveru Guardian.com.

Pro zájemce o více informací doporučujeme článek "Klimatická změna v Arktidě proběhla doslova před očima" autorů  Jozefa Pecha a Alexandra Ače.